Zin in een healthy ontbijt waar je eindeloos mee kunt variëren? Dan is havermout een belangrijk graanproduct wat niet mag ontbreken in jouw keuken! Havermout is een ontzettend veelzijdig graanproduct wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagd. Havermout is van zichzelf een volkoren graanproduct wat zeker gezond in je routine past, echter is het maar net zo gezond als dat je het zelf klaarmaakt. Havermout bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarnaast zit het boordevol vezels. Het eten van havermout zorgt voor een goede spijsvertering. Doordat de vezels wat opzwellen in je maag heb je het gevoel dat je aardig vol zit, je kunt er dus lang en goed tegenaan.
Havermout kun je op veel manieren bereiden en door de ingrediënten die je toevoegt kun je eindeloos variëren. Zo kun je baked oats maken, waarbij je de havermout gebruik als meel als het ware en je er een soort cakeje van maakt. Bij het maken van overnight oats maak je het mengsel de avond ervoor en laat je het de nacht in de koelkast staan, je eet het pas de ochtend erna. Doordat het heel de nacht in de koelkast heeft gestaan krijg je een meer papperig mengsel. Ook kun je havermout droog toevoegen aan melk/ yoghurt en mix je het. Zelf vind ik het het lekkerst om havermout op te warmen met melk.
Benieuwd naar lekkere receptjes? Ik neem je mee door mijn go-to recept zodat ook jij kunt genieten van een gezond, voedzaam en vullend ontbijt. Perfect om je dag mee te beginnen.
Alle ingrediënten en de hoeveelheden ervan gebruik ik op gevoel. Ik heb dus geen specifieke hoeveelheden, gebruik vooral lekker hoeveel jij fijn vind.
- Appel (ik gebruik 1/3 van de appel in het ontbijt, de rest eet ik lekker los op)
- Melk
- Havermout
- Vanille Whey Proteïne (Voor een eiwitrijk ontbijt, kan natuurlijk worden weggelaten maar draagt ook bij aan de smaak)
- Kaneel
-Honing (zelf voeg ik nog een lepeltje losse suiker toe, ik hou van lekker zoet :))
-Chiazaadjes om het mee af te toppen
→ Als eerst snij ik de appel in kleine stukjes. Als ik dat heb gedaan verwarm ik een laagje melk in de pan op een laag pitje en voeg meteen de ingrediënten toe. Ik meng de melk, appel, whey proteïn en honing alvast door. Als dat gemengd is voeg ik nog een beetje suiker en wat kaneel erdoor. Wanneer de melk begint te koken doe ik er havermout bij. De hoeveelheid havermout dat je toevoegt is afhankelijk van hoe jij je ontbijt het lekkerst vind. Ik hou niet van te droog maar ook niet van te papperig. Voeg je teveel havermout toe voor jou wensen kun je altijd nog melk toevoegen. Als het wat te waterig is voeg je nog wat havermout toe. Zo kom je tot het perfecte ontbijt voor jou.
Om het af te maken voeg ik nog wat chiazaadjes toe. Eet smakelijk!
Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten die je toevoegt. Zelf vind ik het ook erg lekker met banaan en wat chocolade er doorheen. Gaandeweg ontdek je precies wat jij lekker vind en hoe je dit makkelijk en snel maakt met dit veelzijdige product.